Een CVA (cerebraal vasculair accident) oftewel beroerte of hersenbloeding, is een stoornis in de bloedtoevoer naar de hersenen. Meestal leidt het tot veranderingen in gedrag en lichamelijk functioneren, en heeft het een grote impact op het dagelijks leven. Het kan zijn dat een lichaamshelft verlamd raakt en dat er problemen zijn met spreken en het begrijpen van wat er gezegd wordt. Het opstaan en lopen is over het algemeen niet mogelijk en moet opnieuw aangeleerd worden, omdat dit zo ontzettend belangrijk is voor het onafhankelijk functioneren en de bewegingsvrijheid.

Als de acute fase voorbij, moet er zo snel mogelijk begonnen worden met revalideren. In dit artikel beperken we ons tot het weer leren opstaan en lopen, omdat dit heel belangrijk is voor de kwaliteit van leven.

Door de beschadiging van bepaalde zenuwcellen verandert de aansturing van spieren. Zo krijgen sommige spieren te veel prikkels en daardoor een verhoogde spanning (spasme), en andere spieren minder prikkels en raken verzwakt. Het gevolg spannen de gespannen spieren te krachtig aan, en de verzwakte spieren niet of te weinig. Voor het been heeft dit tot gevolg dat het niet in staat is het lichaamsgewicht te dragen. In de voet kan het leiden tot een spitsvoet of juist een klapvoet. Al met al maakt dit het onmogelijk om normaal te staan of te lopen.

Er zijn verschillende mogelijkheden om dit probleem te behandelen, afhankelijk van de ernst van het spasme en /of de spierzwakte. Met fysiotherapie wordt al enkele dagen na het CVA begonnen met zittraining (om de balans te oefenen), en het oefenen van het in en uit bed komen en in en uit een stoel komen, de zgn. transfers. Als dit goed gaat, wordt zo snel mogelijk begonnen met sta- en looptraining. Opstaan uit een stoel, beginnen lopen in een loopbrug, en daarna m.b.v. een looprek, vierpoot, een stok of aan iemands arm. Het grootste herstel vindt plaats in de eerste 12 weken na het CVA, daarom is het zo belangrijk om zo snel mogelijk met de revalidatie te beginnen, echter kan er zelfs herstel plaats vinden tot 24 maanden na een CVA

Soms is er voor het weer kunnen lopen nodig een orthese, om bijv. de klap voet te ondersteunen of een orthopedische schoen nodig. Ook kan de behandeling aangevuld worden met elektrostimulatie of medicatie (spierverslappers zoals botox).

Naast fysiotherapie wordt er ergotherapie, hydrotherapie en neuropsychologie aangeraden voor de andere beperkingen. Na een CVA is revalidatie in een multidisciplinair team onontbeerlijk.

Bij revalidatiecentrum Medifit zijn wij gespecialiseerd in multidisciplinaire revalidatie bij Neurologische problemen, voor meer informatie of een afspraak kunt u contact met ons opnemen op 96 6495448 of info@medifitreha.com