Nadat ik al bijna 20 jaar met MS leef werd mijn situatie steeds moeilijker om zelfstandig te blijven wonen. Ik ben alleenstaande en bijna 60 jaar oud. Ik voel me nog te jong om in een verpleeghuis te komen, echter was mijn thuissituatie onhoudbaar ondanks de thuiszorg en de hulp van familie en kennissen.

Een kennis van mij vertelde mij over de goede revalidatie die ze had gehad bij het neurologische revalidatiecentrum Medifit in Spanje. Mijn kennis had daar 2 of 3 maanden revalidatie gehad nadat ze een beroerte had gehad toen ze in Spanje aan het overwinteren was. Na haar ontslag uit het ziekenhuis is ze toen bij revalidatiecentrum Medifit terecht gekomen.

Ik woon echter in Nederland en was zelfs nog nooit in Spanje geweest, ik ben daarom eerst in Nederland in een revalidatiecentrum terecht gekomen. Echter toen ik 2 weken erna nogmaals met mijn kennis sprak en ik haar mijn ervaringen vertelde over de revalidatie en die vergeleek met die van haar heb ik het besluit genomen over te stappen en naar Spanje te gaan voor de revalidatie.

Ik heb contact opgenomen met het revalidatiecentrum en gelukkig spraken ze daar allemaal Nederlands. Ik kon meteen komen en alles werd vergoed door mijn verzekering. Ik was bij aankomst op het vliegveld erg nerveus, echter werd ik geholpen door personeel van het vliegveld omdat ik in een rolstoel zat. Ze hielpen mij met de koffers en brachten mij door de douanecontrole post. Bij de uitgang stond de chauffeur met een naambordje met mijn naam erop, wat een opluchting! De chauffeur Ray bracht me naar de revalidatieafdeling voor mijn verblijf en de revalidatie.

De volgende dag heb ik als eerste een uitgebreid onderzoek gekregen van de revalidatiearts, de fysio, de psycholoog en de ergotherapeut. Dezelfde middag begon de therapie al meteen met oefeningen in het zwembad. De volgende dag kreeg ik een combinatie van fysiotherapie, ergotherapie en oefentherapie in de zaal, er was een ochtend en een middagsessie. Regelmatig is het revalidatieprogramma bijgesteld en aangepast. Ik heb gedurende de 8 weken dat ik heb gerevalideerd een aantal ups en downs gehad (dat hoort nu eenmaal bij MS) en daar was al het begrip voor van uit de begeleiders.

Ik ben zeer tevreden over de expertise en de inzet van het hele medische team. De revalidatie heeft me enorm geholpen, ik ben fysiek en mentaal een stuk sterker en voel me stukken beter. MS in natuurlijk een chronische degeneratieve ziekte waarvan je niet kunt genezen maar ondanks dit kun je natuurlijk wel je conditie en spierkracht verbeteren. Ik ben in ieder geval een stuk zelfstandiger geworden en ik kan mezelf weer redden. Ik wil en hoef nog niet naar een verpleeghuis!!! Als het over een aantal jaar weer slechter gaat, dan zal ik zeer weer terugkomen naar dit revalidatiecentrum.

Naast het feit dat het een nuttige tijd is geweest heb ik het ook erg leuk gehad. Ik heb genoten van het prachtige weer, de winter in Spanje is zelfs beter als de zomer in Nederland. Ook heb ik veel andere Nederlandse lot genoten leren kennen, echter zijn er wel veel meer patiënten na een beroerte dan MS-patiënten. Omdat ik allen ben, was ik bang dat ik erg eenzaam zou zijn. Echter ik heb snel een hoop mensen leren kennen waar ik een leuke tijd mee heb gehad en nu ik weer terug ben in Nederland ( Helmond ) heb ik nog steeds contact met een vrienden.

Eerlijk gezegd heb ik een beetje heimwee naar Spanje, echter hoop ik dat het niet meer nodig zal zijn om terug te moeten gaan….

Beste Medifit team, bedankt voor alles!!! Ik ben jullie veel schuldig, daarom zal ik veel reclame voor jullie maken in Nederland.

Jolanda Bakker