Een whiplash trauma is een heftige slingerbeweging van het hoofd ten opzichte van de romp door een ongeval.

Bij whiplash spreken we van een zweep beweging van de nek of wel nekverstuiking door een flinkeoverstrekking van het hals- wervelgebied. Hierdoor kunnen beschadigingen optreden in de weke delen, spieren, banden en gewrichten van de nekstreek. Soms kunnen de hersenstam (de telefooncentrale van het lichaam), ruggenmerg en hersenzenuwen beschadigd worden, waardoor mild hersenletsel kan ontstaan.

Whiplash geassocieerde stoornis (WAD) wordt algemeen beschouwd als een weke delen letsel van de cervicale wervelkolom met vervelende symptomen zoals pijn in de nek en stijfheid, hoofdpijn, pijn in schouders en lumbale en thoracale wervelkolom, vermoeidheid, cognitieve en psychiatrische stoornissen, duizeligheid, visuele symptomen, paresthesieën (gevoelsstoornissen), neurologische symptomen en zwakte.

OORZAAK

Auto-ongevallen zijn de grootste oorzaak. De meest voorkomende daarvan en klassieke oorzaak is een achterop aanrijding. Ziet men dit aankomen, dan zet men automatisch de cervicale nek spieren strak door de schrikreactie en heeft men minder kans op letsel. De slingerbeweging is het groots bij een onverwachtse klap van achter en dus kunnen de gevolgen groot zijn. Het percentage van deze oorzaak bij whiplash ligt op 80%. Andere oorzaken zijn sportongevallen, bedrijfsongevallen, ongevallen in en om huis, ondeskundige behandelingen van een manueeltherapeut of osteopaat (kraken van de nek).

Whiplash revalidatie therapie.

Een complex klachtenpatroon na een whiplash behoort men multidisciplinair te behandelen, maar hoe en welke verschillende disciplines? Bij één behandelaar onder behandeling zonder dat er sprake is van interactie met andere disciplines is sterk af te raden. Het klachtenpatroon brengt met zich mee dat de whiplashpatiënt zich moet aanpassen in zijn/haar levensstijl, daarbij is multidisciplinaire begeleiding essentieel.

Een goede samenstelling van een multidisciplinair team voor klinische of poliklinische revalidatie.

  • Revalidatiearts en Neuroloog voor de diagnosestelling
  • Fysiotherapeut met een specialisatie in manuele therapie of osteopathie.
  • Psycholoog voor cognitieve klachten en psychosociale problemen

Waarin onderscheidt onze revalidatie behandeling van whiplashtrauma’s?

Al jaren is revalidatiecentrum Medifit met fysiotherapie, osteopathie en manuele therapie gespecialiseerd in het behandelen en revalideren van patiënten na een whiplashtrauma (nekongeval). Ons revalidatiecentrum heeft een specifieke multidisciplinaire werkwijze ontwikkeld in de afgelopen jaren. Deze is gebaseerd op eigen expertise en wetenschappelijke onderbouwing. De revalidatie behandelingen worden vergoed door alle Nederlandse zorgverzekeraars uit de basisverzekering als hier een indicatie voor is van een revalidatiearts en die u verwijst voor een klinisch of poliklinisch revalidatie traject.

 BEHANDELING-BIJ-WHIPLASH